No bardzo mądre panie Chojniak, szczególnie teraz, moment wprost idealny ..
Jak ludzie zobaczą ceny za ogrzewanie w przyszłym roku to zrównają to z ziemią. Obstawiam wzrost kosztów o 120 %. Przecież trzeba zapłacić za gaz i inwestycję. Nic za darmo.
Mam nadzieję, że prezes (który przy okazji, używał dosyć obelżywego słownictwa w stosunku do krytyków tego rozwiązania) wziął pod uwagę obecną sytuację i możliwy jej rozwój w przyszłości i nie skończy się na tym, że mieszkańcy będą za to płacili wyższymi rachunkami.
cyt. Spalarnia śmieci Zduńska Wola "Aby pomysł zrealizować potrzebne będzie zapewnienie nieprzerwanych dostaw odpadów. Chodzi o frakcję RDF, która nie nadaje się do recyklingu, a która stanowi około 35% śmieci. Ma być pozyskiwana z terenu okolicznych gmin w promieniu do 100 km. Budowa spalarni - według szacunków i uwzględniając dynamikę wzrostu cen materiałów oraz usług - może pochłonąć od 500 do nawet 700 milionów złotych. EC Zduńska Wola zamierza pozyskać fundusze z różnych źródeł" /za zduńska wola nasze miasto. 22 czerwiec 2022/ . Jak widać żadne w sumie paliwo gaz ,węgiel czy śmieci nie jest /nie będzie tanie/ ,ale można było na opalanie gazem "wpaść" dekadę wcześniej.
Jeśli użytkownik miejskiej ciepłowni dzięki temu będzie płacił mniej = dobry pomysł, jeśli będzie płacił więcej = zły pomysł. Skąd mam wiedzieć, czy to dobry czy zły pomysł, skoro nikt mi kalkulacji nie podał?
Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Dopiero po sezonie grzewczym okaże się, czy inwestycja była trafiona i jak to się przełoży na budżety domowe mieszkańców. Moim zdaniem pomysł OK, tylko że przy obecnej sytuacji gazowej w Europie, powinno się tymczasowo zostawić "hybrydę" - część ogrzewania gazowego, a część węglowego + energia wiatrowo-słoneczna jako wsparcie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!